Deel deze pagina:

Op 1 en 2 juni jl. traden een aantal Belgische judoka’s in het krijt op de European Judo Open in Cluj Napoca. De Belgen pakten er drie medailles. Twee medailles voor de VJF-judoka’s, m.n. zilver voor Joachim Bottieau (-90kg) en brons voor Roxane Taeymans (-70kg). Sophie Berger (-78kg) van de Waalse zusterfederatie FFJB pakte tevens brons. 

Samen met VJF-Directeur Topsport Koen Sleeckx blikken we even terug op het toernooi.

De VJF zond zes atleten uit, m.n. Ellen Salen (-48kg), Amber Ryheul (-52kg), Mina Libeer (-57kg), Roxane Taeymans (-70kg), Joran Schildermans (-60kg) en Joachim Bottieau (-90kg). Ze werden begeleid door VJF-coaches Robert Krawczyk en Mark Van der Ham.

Dames

Ellen Salen (-48kg) verliest haar eerste kamp tegen de Française Mallaurie Mercadier.

Amber Ryheul (-52kg) wint haar eerste kamp tegen Shafag Mammadova (AZE), maar wordt in de tweede ronde gestopt door Tetiana Levytska-Shukvania (GEO).

Mina Libeer (-57kg) start sterk met twee overwinningen in de voorronde, respectievelijk tegen Lele Nairne (GBR) en Angeles Lopez Aguilera (ESP). Ze verliest echter haar derde kamp tegen Gaetane Deberdt (FRA) en wordt doorverwezen naar de herkansingen. Daar wint ze van Denisa Aschiopoaei (ROU) wat haar een stek oplevert voor de bronzen kamp tegen de Duitse Ines Beischmidt. De Duitse wint echter de kamp wat Mina evenwel een verdienstelijke vijfde plaats oplevert.

Roxane Taeymans (-70kg) begint goed aan het toernooi met een eerste overwinning tegen de Italiaanse Ilaria Qualizza. Ze verslaat haar tegenstander met ippon na 2:10. Haar volgende kamp tegen de Duitse Alina Boehm draait uit in het voordeel van de Duitse waardoor Roxane in de herkansingen terechtkomt. Daar treedt ze in het krijt tegen opnieuw een Duitse tegenstander, Lisa Mueller, die ze vloert met ippon. In de strijd om het brons verslaat Roxane tenslotte de Cubaanse Cortes Aldama diep in de golden score. Een mooi resultaat!

Heren

Joran Schildermans (-60kg) verliest zijn eerst kamp tegen de Fransman Jolan Florimont.

 

Joachim Bottieau (-90kg) daarentegen legt een prachtig parcours af. In de eerste ronde vloert hij de Pool Koszczynski met ippon. Vervolgens scoort hij een waza-ari tegen de Georgiër Gogoladze. In de halve finale komt hij uit tegen Vitalii Shepel uit Oekraïne. Ook deze tegenstander is niet opgewassen tegen Joachim die zijn weg richting finale verder zet. In de kamp om het goud treedt de VJF-judoka vervolgens in het krijt tegen Lasha Bekauri (GEO). De Georgiër scoort een waza-ari binnen de reguliere tijd en houdt zo Joachim van het hoogste podium. Niettemin heel mooi zilver voor Bottieau!

“Vlaak voor het Europees Kampioenschap en de European Games in Minsk, bewijzen onze atleten dat ze er staan”, stelt VJF-Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Joachim Bottieau, die terugkeert uit blessuretijd, pakt in Roemenië een zilveren medaille, wat een mooi resultaat is. Op zijn parcours verslaat hij een sterke Georgiër. Hij verliest evenwel zijn laatste kamp, maar op deze manier terugkeren op de tatami na een blessure is dat evenwel een sterk resultaat.”

Ook lovende woorden voor Roxane Taeymans. “Roxane, die toch wel een moeilijk voorjaar had, bewijst ondanks de korte recuperatieperiode na haar stage in Israël, dat haar conditie zeker op peil staat en dat er ook terug het zelfvertrouwen is dat haar in het voorjaar ontbrak. Ze zet hier dan ook een mooi parcours neer”, aldus Koen Sleeckx.  

“Mina Libeer pakt met een vijfde plaats net naast het podium, maar levert toch wel enkele goede kampen dat haar toch ook het nodige zelfvertrouwen mag geven naar de European Games toe”, vindt de Technisch Directeur Topsport.

“Salens, Ryheul en Schildermans sneuvelen helaas in de voorrondes. Ze hebben op dit toernooi opnieuw ervaring opgedaan richting volgende competities en kennen hun werkpunten voor de komende trainingen. Kortom, dit was een geslaagde repetitie voor onze deelnemers aan de European Games!”, aldus nog Koen Sleeckx.

In Minsk zullen naast Roxane, Mina en Joachim, ook nog Matthias Casse (-81kg) en Toma Nikiforov (-100kg) voor de VJF de Belgische driekleur verdedigen.

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors