Deel deze pagina:

In de wandelgangen van de legendarische Nippon Budokan, spreek ik met Amber Ryheul. De Vlaamse judoka heeft haar eerste WK bij de groten achter de rug en heeft gemengde gevoelens over haar prestatie in Tokio. In de eerste ronde wint ze van Su Khin Khin uit Myanmar. In de tweede wordt ze gestopt door de sterke Japanse Shishime.

“Ik moest die eerste wedstrijd sowieso winnen. Ik had daar wel wat geluk met de loting. Indien ik niet had gewonnen zou de teleurstelling wel heel groot geweest zijn”, aldus Amber.

“Robert had me verwittigd dat ik wel eens tegen een heel sterke tegenstander zou moeten starten. En inderdaad. Ik zou kunnen zeggen dat ik dat niet fijn vond, maar eigenlijk toch wel want zo heb ik tenminste die ervaring toch meegemaakt. Een sterke Japanse tegenstander, in Japan, da’s uiteraard reeds een beleving op zich. Als ik ergens een sterke Japanse tegenstander moet trekken, dan liefst hier in Japan.”

Amber kwam heel vastberaden op de mat om het beste van zichzelf te geven. Ze was ook heel dynamisch aan de kamp begonnen. “Dat was ook het plan. Omdat ik vrij snel geïntimideerd kan zijn, heeft Robert me het advies gegeven om me er meteen in te smijten. Uiteindelijk had ik toch niks te verliezen. Ik kwam hier sowieso om te leren. Als je hier dan toch bent, wil je uiteraard zo ver mogelijk geraken. Ik merkte dat mijn tegenstander sterk was, maar tevens soepel. Ik had het gevoel dat ik wel ruimte had, maar toch eigenlijk niet en begon dan fouten te maken omdat ik hiervoor toch nog wat technische bagage mis. Ik ben me daar wel bewust van. Op het einde van de kamp smijt ik me dan en maak ik fouten en daardoor ben ik natuurlijk wel teleurgesteld want zulke dingen mogen niet gebeuren. Ik ben wel goed begonnen, maar heb het dan laten afweten.”

Amber bleef evenwel in de kamp en maakte het haar tegenstander niet gemakkelijk. “Wel een mooi leerproces hier in Tokio”, aldus Amber. “Ik heb dit jaar heel veel ervaring mogen opdoen dat mijn judo wel ten goede komt. Hopelijk brengt dat mij ver in de toekomst.”

“Ze heeft hier gedaan wat ze moest doen”, vindt Robert Krawczyk, VJF-coach dames. “In haar eerste kamp pakte ze mooie punten. Het is een leerzame ervaring voor haar. Misschien was ze wat te veel onder de indruk van haar tegenstander. Ze startte sterk, maar maakte dan wat beginnersfouten. Dat komt wel goed. Hier ervaring opdoen was de opdracht.”

“Amber opende het WK in Tokio voor de Vlamingen. Als debutant op dit WK elite start ze complexloos tegen Myanmar, domineert ze de pakking en scoort vervolgens met een houdgreep. Ook haar tweede kamp tegen de ervaren Shishime start ze agressief ondanks het thuisvoordeel van haar tegenstandster. Ze laat echter haar linkerhand domineren waardoor haar aanvallen minder effectief zijn. Ze forceert en wordt over genomen met waza-ari tot gevolg. Iets later volgt de Japanse goed op een offerworp met houdgreep tot gevolg. Dit keer in haar nadeel. Amber heeft de overgang van junioren naar elite goed verteerd. Ze heeft het afgelopen jaar een mooie ontwikkeling gemaakt met onder meer een bronzen medaille op een Continental Open als resultaat. Er is nog werk, maar met haar arbeidsethos gaat ze deze progressie zeker nog kunnen doortrekken in de toekomst. Volgende doel voor haar is EK U23 in Rusland”, aldus Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport.

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors