Deel deze pagina:

HASSELT – Op woensdag 22 januari vond in de provincie Limburg het MOEV Scholenkampioenschap Judo plaats. Het was een schot in de roos. Zo’n 320 leerlingen van de basisscholen en het secundair onderwijs tekenden present in Sporthal Alverberg, aan de Herckenrodesingel in Hasselt. Een jaarlijkse traditie die opnieuw aan belangstelling wint want dit is reeds de derde keer op rij dat het deelnemersveld opnieuw uitbreidt. 

Logistieke ondersteuning

“Uiteraard ben ik blij met dit resultaat,” stelt Guido Steensels, Voorzitter Provinciaal Comité Limburg dat het tornooi steeds logistiek ondersteunt. “De laatste drie jaar merken we toch meer deelnemers. Wat daar zeker heeft toe bijgedragen is dat we de weeguren wat hebben verlaat en we merken dat er meer deelnemers zijn die van verder komen, zoals Oost- en West-Vlaanderen aangezien ze nu meer tijd hebben om de verplaatsing naar Limburg te maken.”  De Provinciale voorzitter is tevreden. “De tijdsinvestering in dit Scholenkampioenschap is aanzienlijk, maar als je dan merkt hoeveel kinderen hier aanwezig zijn dan loont dat toch altijd wel de moeite en dat pleziert mij.”

Warm-up door een kampioen

Europees en Vicewereldkampioen Matthias Casse verzorgde de 45-minuten durende warm-up van die jonge wolven. Ook dat had een extra aanzuigeffect. Het leek wel een tweede fandag voor de topatleet want heel veel kids wilden met hem op de foto. “Zoveel volk is echt wel te gek,” vindt de topper. “Voor de jongeren is dat dan ook wel leuk als ze een handtekening kunnen vragen of poseren samen met mij voor een foto. De tatami zat afgeladen vol met zoveel deelnemers. Fijn dat al deze scholieren gemotiveerd zijn om judo te doen. Een goede zaak voor de sport. In een ver verleden stond ik hier ook op de tatami. Plezant dus om hier nu de warm-up te geven.”

Voorbereiding PK en VK

Opmerkelijk is dat heel wat jonge deelnemers dit tornooi gebruiken om zich voor te bereiden op het Provinciaal en Vlaams kampioenschap. “Ik neem graag deel aan dit tornooi. Voor de fun, maar ook om andere tegenstanders te leren kennen,” zegt de 13-jarige Thomas Dewilde van JC Roeselare die de Broerderschool vertegenwoordigt. “Ik ben hier om me gedegen voor te bereiden op de Provinciale en Vlaamse kampioenschappen die eraan komen. Als West-Vlaamse ontmoet ik hier dan ook tegenstanders uit de andere provincies en da’s mooi meegenomen,” vindt de 15-jarige Jana De Turk, tevens van de Broederschool en clubgenote van Thomas. “Ik neem hier deel, vooral om wedstrijdervaring op te doen, ook richting kampioenschappen, maar tevens voor het plezier,” aldus Jana’s jongere boer, de 12-jarige Mathis van de Sint-Jozefschool.

MOEV motiveert

“Toch schitterend dat de schoolsport kan bijdragen tot de training of vervolmaking voor die provinciale kampioenschappen. Zo’n tiental jaar geleden stond een jongere Matthias Casse hier zelf als deelnemer op de tatami. Fijn dat schoolsport op die manier toekomstige kampioenen ook een beetje kan motiveren. Dat maakt de cirkel rond,” stelt Patrick Gilissen van MOEV. Met 320 deelnemers is editie 2020 van het MOEV Scholenkampioenschap Judo weerom een groot succes. De MOEV verantwoordelijke secundair onderwijs is alvast tevreden. “We merken dat we de laatste drie jaar in stijgende lijn zitten en we komen stilaan terug aan de deelnamecijfers van een aantal jaren geleden. Het feit dat we de massatraining hebben ingelast sinds drie jaar, eerst met Ilse Heylen en nu met Matthias Casse, is hier niet vreemd aan. We zijn alvast heel tevreden, tevens voor de goede samenwerking met alle partners, enerzijds met de Vlaamse Judofederatie en anderzijds met het Provinciaal Comité Limburg, maar ook de stad Hasselt. Ik denk als we allemaal onze schouders onder dergelijk project zetten er meer succeskansen zijn.”

Promotie op school

“Ik vind zo’n scholencompetitie wel de moeite waard,” vindt Helga Baeten, leerkracht LO op Atheneum Martinus in Bilzen. “Het is fijn dat de kinderen vanuit de scholen elkaar hier kunnen ontmoeten om op een vriendschappelijke manier tegen elkaar te kampen. Met onze school nemen we dan ook elke editie deel. Als leerkracht LO heb ik het geluk zelf ook judoka te zijn. Bijgevolg ben ik heel erg geïnteresseerd in de sport en zelf train ik bij de club in Lanaken. Ik volg dan ook de judoka’s op die verbonden zijn met de school, maar ook de judoka’s van andere clubs die bij ons school lopen. Jammer evenwel dat het wat minder leeft in de school zelf. Judo blijft nog een vrij ongekende sport. Als buitenstaander is het niet altijd gemakkelijk om de sport te begrijpen, zeker als je zelf nooit een judoka bent geweest. Ik laat uiteraard de resultaten weten in de school en de leerlingen worden dan wel gehuldigd.”

Op het podium

Alhamzah Hassoen pakte goud. “Dit was een voorbereiding voor het Vlaamse en Belgische kampioenschap want hier komen judoka’s van over heel Vlaanderen. Door hier aanwezig te zijn, laten we zien dat judo ook een schoolsport kan zijn. Jammer wel dat ik de enige deelnemer ben van mijn school, Atheneum Alicebourg van Lanaken,” aldus de judoka van JC Meeuwen-Gruitrode. 

Ook Apolien vindt het fijn om aan de scholencompetitie deel te nemen. “Twee overwinningen in drie kampen,” aldus de jonge meid. “Ik ben heel blij want ik won een medaille. Normaal vertegenwoordig ik mijn club Samurai Willebroek, maar hier mijn school en da’s toch een beetje speciaal. Vandaar dat ik hieraan wenste deel te nemen,” aldus de trotse leerlinge van ’t Venneke in Willebroek.

De Schakel uit Brecht en VJC Hasselt wonnen het respectieve ploegkampioenschap Basisscholen en Secundaire scholen.

Sportleraar en judocoach Sam De Zutter mocht de trofee voor de school die van het verst deelneemt in ontvangst nemen. “Wij vertegenwoordigen Sint-Rembert, een school in het West-Vlaamse Torhout en wij zijn hier aanwezig met zo’n 18 deelnemers. Leuk dat we die trofee krijgen. Onze exploten publiceren we op de facebookpagina van de school.”

Om 17h30 was editie 2020 van het MOEV Scholenkampioenschap afgelopen en keerde iedereen moe, maar tevreden terug naar huis.

Bekijk hier de sfeervideo!

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors