Deel deze pagina:

ZELE – Vandaag, 23 juni, viert de internationale sportgemeenschap ‘Olympic Day’. De Olympische dag is een viering van sport, gezondheid en het beste wat je kunt zijn. Deze dag nodigt bovendien iedereen wereldwijd uit om actief te zijn. Deelnemers van over de hele wereld herdenken de dag dat het Internationaal Olympisch Comité werd opgericht, met name op 23 juni 1894.

Olympiërs zijn in deze moeilijke Corona-tijden een bron van inspiratie en motivatie geweest met hun energie en positiviteit: hun thuistrainingen hebben ons geholpen om in beweging te blijven tijdens de lockdown.

Oorsprong

Het was in 1947 tijdens de 41ste sessie van het Internationaal Olympisch Comité in Stockholm, dat Doctor Gruss, IOC-lid van het voormalige Tsjechoslowakije, een rapport presenteerde over een viering van de Internationale Olympische Dag die in de eerste plaats een dag zou zijn om het Olympische idee te promoten. Het project werd enkele maanden later aangenomen ter gelegenheid van de 42ste IOC-sessie in St. Moritz in januari 1948. De Nationale Olympische Comités kregen de leiding over de organisatie van dit evenement en werden verzocht een datum te kiezen tussen 17 en 24 juni, teneinde de oprichting te herdenken van het Internationaal Olympisch Comité in de Sorbonne, te Parijs, op 23 juni 1894, waarmee Pierre de Coubertin de oud Griekse Olympische Spelen opnieuw gestalte gaf.

Eerste editie

De eerste Olympische dag werd bijgevolg gevierd op 23 juni 1948. Bij deze gelegenheid bracht Sigfrid Edström, destijds IOC-president, een boodschap over aan de jongeren van de wereld. Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Canada, Zwitserland, Groot-Brittannië, Uruguay, Venezuela en België organiseerden in hun respectieve landen een Olympische dag.

24u-digitale Olympische Work-Out

Vandaag viert de Olympische Beweging deze Olympische Dag door 's werelds grootste en allereerste 24-uurs digitale Olympische work-out te creëren. Je kan die hier volgen.

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors