Deel deze pagina:

2019-12-15 Trainersbijscholing Franklin Pereira (BEL/CUB)

Op 15 december 2019 ging de jaarlijkse trainersbijscholing door onder leiding van Franklin Pereira en Tijl Lindekens over Talentontwikkeling en persoonlijke atleetontwikkeling.

Franklin Pereira Reyes (BEL/CUB - *1976)

 • ​5e dan
 • Int. atleet (CUB)
  • Goud World Cup Rome 1996
  • 2x Cubaans kampioen
  • Verschillende int. medailles
 • Coach internationale atleten Cuba
 • Verantwoordelijke omkadering Junioren op de Topsportschool VJF

 

Videoreportage van de bijscholing:

DEEL 1:

DEEL 2:

 1. Opwarming
 1. O Uchi Gari : schakelen naar Shiho Gatame
 1. Introductie door Franklin
 1. Uchi Mata
 1. De basis : Kumi Kata
 1. Uchi Mata versus Hane Goshi ?
 1. Druk leggen op uke's arm bij kumi kata
 1. Uchi Mata : schakelen naar Juji Gatame
 1. Bevrijding van tori's vastgegrepen arm.
 1. Juji Gatame : L-vorm
 1. Aanvalsmethodiek aanleren bij kinderen.
 1. Van Juji Gatame naar Shiho Gatame
 1. Uke grijpt over de schouder op de rug.
 1. Uchi Mata : schakelen naar Tani Otoshi/Ko Soto Gake
 1. O Uchi Gari
 1. Slotwoord van Franklin
 1. O Uchi Gari : schakelen naar Kesa Gatame

   

  1. Opwarming

  Korte opwarming met inbegrip van valoefeningen.

  Terug naar hoofdmenu

   

  2. Introductie door Franklin

  Wat doe ik als clubtrainer met de persoonlijke ontwikkelingsplanning van U15, U18 en U21 in mijn club ? Hoe kan ik als clubtrainer meewerken om een basis te leggen bij deze jeugd om in de toekomst judoka's te creëren op het niveau van (bvb) Matthias Casse.
   

  Terug naar hoofdmenu

  3. De basis : Kumi Kata

  Kumi Kata is de basis van alles. Tijdens de trainingen is het belangrijk om de Kumi Kata bij kinderen te stimuleren zonder dat zij daar bewust van zijn. Niet alleen het vastgrijpen van de mouw op zich is belangrijk, maar ook het behouden van de greep. Franklin toont verschillende spelvormen in verplaatsing. Hij geeft in detail uitleg over de manier voor het vasthouden van de mouw van de partner.

  Terug naar hoofdmenu

  4. Druk leggen op uke's arm bij kumi kata

  De positie van de benen zal bepalen of je druk kan leggen op uke's arm die je vastgrijpt (linkerhand grijpt rechtermouw van uke ter hoogte van de pols, rechtervoet van tori moet naar voor staan).

  Terug naar hoofdmenu

  5. Bevrijding van tori's vastgegrepen arm.

  Rechtse tori tegen rechtse uke. Beiden willen de mouw grijpen. Franklin legt uit hoe de mouw te grijpen (met behulp van achtereenvolgens rechterhand en linkerkand). Ondertussen heeft ook uke de rechtermouw van tori gegrepen. Franklin legt uit hoe deze arm moet losgetrokken worden. Doordat uke los is heeft tori nu 85% kans om te scoren.

  Terug naar hoofdmenu

  6. Aanvalsmethodiek aanleren bij kinderen.

  Kleine verbeteringen aanbrengen op de techniek bij kinderen kan ongelooflijk veel invloed hebben op hun toekomstige competitiecarriëre. Franklin legt uit dat de kinderen - bij inkomen vanuit een basiskata - de gewoonte moeten aanleren (automatisme creëren) om eerst een arm van uke los te trekken uit zijn greep op tori vooraleer de techniek aan te zetten. Dit vermijdt een overnameworp door uke en geeft tori gemiddeld 85% kans om te werpen.

  Terug naar hoofdmenu

  7. Uke grijpt over de schouder op de rug.

  Nog even over vorige oefening: Beide handen van tori moeten in kracht ontwikkelen om een krachtige kumi kata te bekomen. Het vastgrijpen door uke van tori's kraag gebeurt altijd in 2 fasen : eerst vastnemen en dan pas kracht zetten op de greep. De kunst van tori is om tussenin die 2 fasen uke's greep los te trekken. Hierop kan geoefend worden door het herhaaldelijk vastnemen door uke en meteen lostrekken door tori. Volgende situatie : lostrekken wanneer uke kumi kata neemt op de rug van tori over diens schouder.

  Terug naar hoofdmenu

  8. O Uchi Gari

  Franklin legt vooraf de verschillende inkomrichtingen uit. Hij begint met het uitleggen van afstand beenposities,armposities en krachtverdeling vooraleer te werpen. Het is de bedoeling dat uke op de rug valt. Steeds kumi kata in het oog houden (zie vorige uitleg) : éérst kumi kata van uke losmaken, dan pas inkomen en werpen.

  Terug naar hoofdmenu

  9. O Uchi Gari : schakelen naar Kesa Gatame

  Voor U18: na het werpen gaat Tori mee naar de mat boven uke, maar uke omstrengelt tori's veegbeen. Franklin legt uit hoe het been te bevrijden en vervolgens uit te komen op Kesa Gatame aan de linkerflank van uke.

  Terug naar hoofdmenu

  DEEL 2

   

   

  10. O Uchi Gari : schakelen naar Shiho Gatame

  Voor junioren: Idem als hiervoor, maar uke omstrengelt niet eTori kan dan vorige bevrijding niet meer uitvoeren. Tori grijpt kruiselings met de rechterarm over het hoofd van uke en draait naar rechts. Franklin legt de manier uit om in deze situatie het been te bevrijden en komt in houdgreep (Yoko Shiho Gatame)

  Terug naar hoofdmenu

  11. Uchi Mata

  Franklin legt zijn visie over het instappen in Uchi Mata uit. Hij brengt eerst met behulp van zijn heup uke met beide voeten van de mat en werkt vervolgens af met zijn (rechter)veegbeen. Hoofdpositie en de richting van de trekarm van tori zijn belangrijk. Alles moet in één tijd juist zitten.

  Terug naar hoofdmenu

  12. Uchi Mata versus Hane Goshi ?

  Franklin legt uit hoe het komt dat vele judoka's terecht komen bij Hane Goshi in plaats van Uchi Mata. Veel heeft te maken met de positie van het steunbeen t.o.v. de lijn van uke's voeten.

  Terug naar hoofdmenu

  13. Uchi Mata : schakelen naar Juji Gatame

  Voor U18: na het werpen met Uchi Mata controleert Tori de rechterarm van Uke, plaatst de juiste voetposities en gaat zitten dichtbij uke's hoofd. Belangrijk: tori's lichaam vormt een "L" met uke's lichaam.

  Terug naar hoofdmenu

  14. Juji Gatame : L-vorm

  Franklin benadrukt nog eens het belang van de L-vorm bij de posities van tori en uke bij het aanzetten van de armklem.

  Terug naar hoofdmenu

  15. Van Juji Gatame naar Shiho Gatame

  Voor U21 : als vervolg op de vorige Juji Gatame reageert uke door bij de aanval zijn arm te plooien en deze arm te verdedigen door zijn eigen pols vast te nemen. Tori verplaatst zich naar de andere kant van uke en gaat naar Shiho Gatame.

  Terug naar hoofdmenu

  16. Uchi Mata : schakelen naar Tani Otoshi/Ko Soto Gake

  Tori met rechterkumi kata, Uke met linkerkumi kata : Tori doet verschillende aanvallen met Uchi Mata (heviger en heviger) om reactie van Uke uit te lokken die meer en meer blokkeert => Tori gaat naar Tani Otoshi of Ko Soto Gake.

  Terug naar hoofdmenu

  17. Slotwoord van Franklin

  Alle vorige technieken kunnen ook ingeoefend worden met aanvallen van Ko Uchi Gari (i.p.v. O Uchi Gari) , Sode Tsuri Komi Goshi (i.p.v. Seoi Nage), Sankaku Gatame. In het algemeen : het is belangrijk om na uitvoering van een worp opening te zoeken naar grondwerk op verschillende manieren.

  Terug naar hoofdmenu

   

   

   

  • Camera-montage-website : Marnix Van de Kauter
  • Verantwoordelijke uitgever: Vlaamse Judofederatie vzw

   

  Sinds december 2017 zijn alle video's van de bijscholingen beschikbaar op het VJF videoplatform. Eerdere bijscholingen zijn nog beschikbaar op DVD via de webwinkel bij onze partner Matsuru - Wilsport.

   

   

   

  Sponsors

  Sponsors