Grand Slam Parijs: 5de plaats voor Nikiforov, 7de voor Libeer

BURST/PARIJS – Het afgelopen weekend van 4 en 5 februari vond in de Franse hoofdstad de Grand Slam van Parijs plaats. Dé Grand Slam van de World Judo Tour die het nieuwe judojaar echt op gang trekt. Drie van onze Vlaamse judoka’s namen deel, m.n. Mina Libeer (-57kg), Matthias Casse (-81kg) en Toma Nikiforov (-100kg). Alle drie stonden ze in het verleden reeds op het podium in Parijs, met respectievelijk brons (2021), goud (2020) en goud (2022), maar deze editie eindigden onze atleten naast het podium. Toma greep net naast het brons en eindigde op de vijfde plaats, Mina werd zevende en Matthias werd verrassend uitgeschakeld in zijn tweede kamp. We overlopen hierna kort het parcours van onze judoka’s.

Libeer vs Bilodid (UKR)

Na een bye in de eerste ronde wint Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) haar eerste kamp in de tweede ronde tegen de Française Marthe Fawaz. Haar volgende tegenstander is de Braziliaanse Jessica Pereira. Ook hiertegen wint Mina, in de verlengingen. In de kwartfinale staat ze tegenover de Japanse Haruka Funakubo. Ze verliest echter de kamp en wordt doorverwezen naar de herkansingen waar ze haar meerdere moet erkennen in Daria Bilodid (UKR), de voormalige Wereldkampioene van 2019, die uiteindelijk brons pakt. Mina eindigt dus zevende.

Na een bye in de eerste ronde wint Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) van Muhammed Koc (TUR) in de tweede ronde, maar in de derde ronde wordt hij totaal onverwacht door Joao Fernando (POR) uitgeschakeld met ippon.

Nikiforov vs. Kotsoiev (AZE)

Na een bye in de eerste ronde wint Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) van Olympisch kampioen Lukas Krpalek (CZE) in de tweede. In de derde ronde vloert hij Girorgi Beriashvili (GEO) en plaatst hij zich voor de kwartfinale. Daar verslaat hij Peter Paltchik (ISR) om in de halve finale tegen de Nederlander Michael Korrel uit te komen. In de halve finale verliest hij echter van de Nederlander en kampt hij bijgevolg voor brons in de finaleronde tegen Zelym Kotsoiev (AZE). Toma verliest de slopende kamp tegen de Azeri in de verlengingen en op strafpunten en eindigt bijgevolg op de vijfde plaats.

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx blikt even terug vanuit Parijs. “Mina en Toma lieten sterk Judo zien. Beiden waren agressief en toonden veel scorend vermogen. Ze misten volume waardoor ze in de Golden Score het onderspit moesten delven en nipt naast het podium vielen. Matthias start goed, maar wordt in zijn tweede kamp verrast door een mooie beweging van zijn tegenstander. Dit bewijst het hoge niveau van deze competitie van het hedendaagse judo. Volgende afspraak voor hem en Toma in Antalya. Andere judoka’s komen al eerder terug in actie tijdens de European Open in Sofia en de Grand Slam van Tel Aviv.”

Van de judoka’s van zusterfederatie JWB eindigde Charline Van Snick (-52kg) ook op de zevende plaats. Sami Chouchi (-90kg), Gabrielle Willems (-70kg) en Jorre Verstraeten (-60kg) werden uitgeschakeld in de voorrondes.